Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς δουλεύει;

2. Τι διαφορά έχουν οι ωρομετρητές από τη θερμιδομέτρηση;

3. Πώς εξοικονομούνται τα χρήματα;

4. Πόσα χρήματα εξοικονομώ;

5. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω σπίτι μου;

6. Είναι παράνομο;

7. Υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης των μονάδων;

8. Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζω τις μπαταρίες στη μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας;

9. Πώς επικοινωνούν οι δύο μονάδες; Είναι οι εκπομπές που κάνουν ασφαλείς;

10. Είναι εύκολο να φτιάξει το σύστημα κάποιος μόνος του;

 

1. Πώς δουλεύει;

Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: μόλις ζεσταθεί το σώμα του καλοριφέρ σταματάμε το ρολόι του καυστήρα από το να “γράφει” ώρες. Μόλις “πέσει” η θερμοκρασία του σώματος επαναφέρουμε την κανονική λειτουργία. Όταν ο θερμοστάτης, που είναι ήδη εγκατεστημένος στο σπίτι μας, πιάσει τη κατάλληλη θερμοκρασία τότε απενεργοποιεί το ρολόι και διακόπτει το ρεύμα στον εγκέφαλο (δηλαδή ούτε ο εγκέφαλος είναι σε λειτουργία). Μόλις ο χώρος ψυχρανθεί ξανα-αναλαμβάνει ο εγκέφαλος να κάνει την ίδια δουλειά.

Τη μέτρηση της θερμοκρασίας του καλοριφέρ την αναλαμβάνει η μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας και τον έλεγχο του κυκλώματος του ρολογιού η μονάδα ελέγχου. Τα δύο αυτά τμήματα επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα για τη μετάδοση της θερμοκρασίας από τη μονάδα μέτρησης στη μονάδα ελέγχου. Όλη η εξυπνάδα του συστήματος και ο έλεγχος των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων βρίσκεται μέσα στη μονάδα ελέγχου.

Επιστροφή

2. Τι διαφορά έχουν οι ωρομετρητές από τη θερμιδομέτρηση;

Η αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητές είναι μία πρόχειρη και άδικη μέθοδος επιμερισμού των δαπανών της θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει γιατί χρεώνει χωρίς να υπολογίζει τη θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού, τη θερμοκρασία του εξερχόμενου νερού και την ποσότητα του νερού που εισήλθε στο διαμέρισμα. Με αποτέλεσμα να χρεώνει σε μία ώρα την ίδια ‘κατανάλωση’ όταν το νερό είναι 50 βαθμούς Κελσίου και την ίδια την ίδια ‘κατανάλωση’ όταν το νερό κάποια άλλη στιγμή είναι 80 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα σε δύο διαμερίσματα που έχουν τα ίδια τετραγωνικά και τα ίδια σώματα αλλά το ένα έχει ανοικτά πόρτες παράθυρα και το άλλο κλειστά, αυτά τα δύο διαμερίσματα θα χρεωθούν την ίδια κατανάλωση σε μία ώρα λειτουργίας του καλοριφέρ, ενώ στην πράξη στο διαμέρισμα με τις πολλές απώλειες η πραγματική του κατανάλωση μπορεί να είναι διπλάσια του άλλου με τις κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Το σύστημα EcoHeating ουσιαστικά λύνει αυτό το πρόβλημα μετατρέποντας την ωρομέτρηση σε θερμιδομέτρηση. Το καταφέρνει αυτό διακόπτοντας την ωρομέτρηση όταν τα σώματα έχουν φτάσει στη μέγιστη θερμοκρασία και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν άλλο τη θερμοκρασία του εισερχόμενου ζεστού νερού (δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις εισερχόμενες θερμίδες). Επαναφέρουν πάλι τη ροή ζεστού νερού μόλις η θερμοκρασία πέσει.

Επιστροφή

3. Πώς εξοικονομούνται τα χρήματα;

Ο καλύτερος τρόπος να το απαντήσουμε αυτό το ερώτημα είναι με ένα παράδειγμα. Βάζοντας τον θερμοστάτη του σπιτιού μας στους 20°C του δίνουμε εντολή να κλείσει μόλις ο χώρος φτάσει σε αυτήν τη θερμοκρασία. Αρχικά η θερμοκρασία του δωματίου είναι χαμηλή, ας υποθέσουμε 12°C. Ο καυστήρας μας λειτουργεί στους 75°C (θερμοκρασία του ζεστού νερού). Ξεκινώντας η θέρμανση του χώρου μας, τα σώματα του καλοριφέρ φτάνουν στους 75°C σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η θερμοκρασία του χώρου αυξάνεται σιγά σιγά. Άρα, τα σώματα έχουν πιάσει τη μέγιστη απόδοση και στέλνουν πίσω στον καυστήρα ζεστό νερό χωρίς να μπορούν να αντλήσουν άλλη θερμότητα. Σε αυτό ακριβώς το διάστημα η χρονοχρέωση λειτουργεί χωρίς εμείς να αξιοποιούμε επιπλέον θερμότητα. Εγκαθιστώντας το EcoHeating, εξαλείφεται αυτό το διάστημα και ο μετρητής μας σταματάει να “γράφει” για όσο διάστημα είναι ζεστό το καλοριφέρ.

Επιστροφή

4. Πόσα χρήματα εξοικονομώ;

Δεν μπορούμε να σας δώσουμε μια ακριβή εκτίμηση μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας, όπως η διάρκεια του χειμώνα, οι ώρες και ο τρόπος χρήσης της θέρμανσης, η μόνωση του σπιτιού κτλ. Εκτιμούμε όμως ένα μέσο όρο εξοικονόμησης χρημάτων περίπου στο 30%.

Επιστροφή

5. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω σπίτι μου;

Το EcoHeating είναι μια ασφαλής και πρωτοπόρος λύση οικονομίας για σπίτια με αυτόνομη θέρμανση, αλλά κεντρικό καυστήρα. Αν έχετε αυτόνομο καυστήρα ή κεντρική θέρμανση το EcoHeating δεν μπορεί να σας προσφέρει οικονομία. Επίσης η μέτρηση της κατανάλωσης θα πρέπει να πραγματοποιείται με τη μέτρηση ωρών και όχι θερμίδων. Αν ο καυστήρας σας κάνει μέτρηση θερμίδων (σπάνια περίπτωση) τότε το EcoHeating και πάλι δεν μπορεί να σας προσφέρει οικονομία. Το EcoHeating είναι ανεξάρτητο από το υλικό καύσης και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί και με καυστήρα πετρελαίου και φυσικού αερίου (ή οποιοδήποτε άλλο υλικό).

Επιστροφή

6. Είναι παράνομο;

Όχι δεν είναι παράνομο! Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο κύκλωμα του καυστήρα, η μόνη αλλαγή είναι ότι κάνουμε εξυπνότερο το σύστημα ελέγχου που έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Παραθέτουμε μια αναλογία ως παράδειγμα:

Φανταστείτε ότι βάζετε ένα θερμόμετρο πάνω στο σώμα του καλοριφέρ σας. Κάθε φορά που ζεσταίνονται τα σώματα εσείς κλείνετε με το χέρι τον διακόπτη (On/Off) που υπάρχει μέσα στο σπίτι σας. Εκεί περιμένετε μερικά λεπτά να “κρυώσουν” (ουσιαστικά να γίνει διάχυση θερμότητας μέσα στο σπίτι) και ξανα-ανοίγετε τον διακόπτη. Τώρα σκεφτείτε ότι επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία συνέχεια. Αυτό ακριβώς κάνει και το σύστημα EcoHeating, χωρίς καμία δική σας παρέμβαση.

Επιστροφή

7. Υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης των μονάδων;

Αν γίνει η εγκατάσταση όπως πρέπει δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι μονάδες δεν θα πρέπει να καλύπτονται, αλλά να αναπνέουν κανονικά από τις περσίδες που διαθέτουν. Αν για κάποιο λόγο υποψιάζεστε ότι μια μονάδα υπολειτουργεί σταματήστε αμέσως τη λειτουργία της και επιστρέψτε τη για τεχνικό έλεγχο. Η μονάδα ελέγχου έχει εσωτερική ασφάλεια που προστατεύει τη λειτουργία της και διακόπτει τη παροχή ρεύματος σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο βραχυκύκλωμα, πριν αυτό γίνει επικίνδυνο.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι η μονάδα ελέγχου λειτουργεί με ρεύμα από τη ΔΕΗ στα 220 Volt που είναι θανατηφόρο αν δεν γίνει σωστά η εγκατάσταση ή γίνει χρήση εκτός των προδιαγραφών.

Η μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας έχει ειδική προστασία (ανάκλαση θερμότητας - thermo reflector) για να μην επηρεάζεται η λειτουργία της από την υψηλή θερμοκρασία του καλοριφέρ.

Επιστροφή

8. Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζω τις μπαταρίες στη μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας;

Κατά την κατασκευή του συστήματος στόχος μας ήταν οι μπαταρίες να αλλάζονται μία φορά το χρόνο. Όμως πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας, όπως η ποιότητα της και η συχνότητα χρήσης της συσκευής πχ. αν ο χειμώνας είναι εκτεταμένος (πάνω από 4 μήνες). Μπορείτε να καταλάβετε αν η μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας δεν στέλνει μετρήσεις στη μονάδα ελέγχου όταν η μονάδα ελέγχου δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καλοριφέρ, παρόλο που το σπίτι και τα καλοριφέρ είναι κάτω από την επιθυμητή θερμοκρασία. Σε αυτή τη περίπτωση αντικαταστήστε τις μπαταρίες στη μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας.

Αν δεν ξεκινήσει η λειτουργία των καλοριφέρ τότε το πρόβλημα είναι αλλού και θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για την αποστολή της μονάδας και τον τεχνικό της έλεγχο.

Επιστροφή

9. Πώς επικοινωνούν οι δύο μονάδες; Είναι οι εκπομπές που κάνουν ασφαλείς;

Οι μονάδες επικοινωνούν με ασύρματη επικοινωνία. Η ένταση του σήματος είναι πολύ χαμηλή (εκπέμπεται στα 2,4 GHz με ένταση 35 mA ή 215 mA για το Pro μοντέλο), γεγονός που καθιστά το σύστημα πολύ ασφαλές. Για παράδειγμα, ένα ασύρματο σύστημα WiFi, όπως έχουν όλα τα ADSL modems, εκπέμπει στα 2,4 GHz με ένταση 500 mA.

Επιστροφή

10. Είναι εύκολο να φτιάξει το σύστημα κάποιος μόνος του;

Εξαρτάται από τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτει ο καθένας καθώς και το πόσο είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί και να διαθέσει χρόνο για την κατασκευή του. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα βήματα κατασκευής. Δυστυχώς δεν παρέχουμε υποστήριξη για τη προσωπική δημιουργία του συστήματος EcoHeating, λόγω χρονικών περιορισμών. Οι πληροφορίες παρέχονται όπως είναι, χωρίς δική μας δέσμευση για τη παροχή υποστήριξης ή επίλυση αποριών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να κάνει εμπορική χρήση του EcoHeating, δηλαδή κατασκευή και πώλησή του σε τρίτους.

Επιστροφή